Nettverk Vev og Dataveven

Norges Husflidslag V/husflidskonsulenten i Buskerud, Tove Gulsvik buskerud@husflid.no arrangerte lørdag 15.1.2011 Fagmøte i Vev. Formålet var å samle vevinteresserte fra Buskerud, Oslo, og Akershus for å kartlegge muligheten for å starte Nettverk Vev i regionen, og få demonstrert Dataveven og flere andre produkter. Møtet ble arrangert hos Tronrud Engineering www.tronrud.no på Eggemoen, Hønefoss. De produserer Dataveven som i dag selges over hele verden.

Heidi Spiten www.tekstilmakeriet.no fortalte om sine produkter, som spenner fra silkegarn via lin-, bomull-, ull-, hamp-, til papir-garn. Alt er beregnet for veving, men noe kan benyttes til strikking.

Jeg, Arvid Nodland, presenterte sveipeskralle, vevfoten, og hovelstativ, og la fram synspunkter på hvor viktig det er å forebygge belastningsskader i vevstolen og hindre skader på vevstol og bygning og redusere støyen fra vevstolen. Mange benyttet anledningen til å anskaffe vevføtter.

Det var absolutt stemning for å starte Nettverk Vev, og Tove Gulsvik fikk med to som ville være med i en arbeidsgruppe som skulle forberede dannelsen. Nettverket vil også omfatte billedvev, grindvev, og brikkevev. Det kan også være aktuelt med spinning og stamping som tema. Dette lover veldig godt for vevinteresserte i regionen, og det blir interessant å følge fortsettelse. I Vestfold har vi et slikt fora, og det har vært opptil 160 deltagere på ett møte.

Vibeke Vestby, Digital Weaving vibeke.vestby@tronrud.no fortalte om mulighetene med Dataveven og forklarte hvordan utsmykkingen i foajeen var kommet til, og som ble laget med en datavev. Utsmykkingene er store vevde fargebilder, ca 3 x 6 meter. Har du datavev kan du skanne inn et hvilket som helst bilde på en datamaskin og veve dette. Er det svart/hvitt blir gråtonene til ved å endre fordelingen mellom svart og hvitt innslag.

Dette er vevd i datavev

Det ene fargebildet som henger i foajeen er vevd med 8 farger, som med kombinasjon av fargene kan lage et bilde som på litt avstand vil se ut som originalfoto. Det er slått inn 120 innslag pr cm, så vevnaden blir 3-4 mm tykk. I prinsippet kan vi si at hver renningstråd har sitt skaft fordi hver hovel styres separat, så kombinasjonen av skille er ubegrenset.

Veving av det ene teppet til utsmykking var vevd i en stor Gobelin trevevstol som var 3,5 meter bred, påmontert 8 blokker. Dette ga en vevbredde på 292 cm, og 6 meter langt. 2 personer var sammen om skyttel og innslag. Dette er et eksempel på at blokkene kan monteres på tradisjonelle vevstoler.

Ny modell datavev

Dagens datavev

Dataveven som er avbildet er bygget med totalt 6 blokker, men kan leveres i flere bredder og med forskjellig antall blokker. Det kan pr. i dag styres 16 blokker totalt fra en datafil. Antall blokker velges ut fra eget behov. Hver blokk styrer 220 hovler på 36,5 cm bredde, så maks antall renningstråder i en Datavev er 3520. Det trykkes på en fotpedal hver gang du skal ha nytt skille.

Den avbildede Dataveven koster ca. kr. 300 000,- med 6 blokker, men den nye modellen vil koste betydelig mindre. Vibeke Vestby kan svare på utfyllende spørsmål.

Du må fortsatt ha vevkunnskapene for å veve og sende inn skyttel og slå til, men dataprogrammet bestemmer hvilket skill som skal opp. Tradisjonen beholdes, men nye muligheter åpner seg, slik det nok har gjort så lenge menneskene har eksistert.

Gå inn på www.grethesorensen.dk og "prosjekter" så ser du bilder av utsmykkingen hos Tronrud, og under "produksjon" ligger det også et par bilder av Jacquardveven.

Lise Frølund www.lisefrolund.dk er den andre som var med på vevingen av utsmykking.